پیام فارس

آخرين مطالب

فارس من| معضل «کمبود شیرخشک» برطرف شد؟ گفتگو

  بزرگنمايي:

پیام فارس - «کمبود شیرخشک در داروخانه‌ها و فروشگاه‌های اینترنتی رفع شود»، «گرانی شیر خشک مغایر با طرح جوانی جمعیت»، «ماجرای نایاب شدن شیرخشک رژیمی در داروخانه‌ها چیست؟ ...» اینها پویش‌هایی است که توسط بسیاری از شهروندان و مخاطبان خبرگزاری فارس با بیش از چندین هزار امضاء به ثبت رسیده است.
از این رو خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، با تهیه این گزارش شرایط موجود در فرآیند تولید، توزیع و تأمین شیرخشک‌های عادی و رژیمی و چرایی ایجاد کمبود شیرخشک در کشور را بررسی کرده است. 
مدتی است که کمبود و گرانی شیرخشک برای بسیاری از داروخانه‌داران سراسر کشور و والدینی که دارای فرزند شیرخوار هستند، تبدیل به معضلی نگران کننده شده است. از آنجایی که شیرخشک ماده غذایی‌ای برای نوزادان و کودکان شیرخوار خصوصاً نوزادان زیر شش ماه است و جایگزینی برای آن وجود ندارد؛ در دسترس و سلامت بودن آن برای نوزادان حیاتی است.
اما در طی ماه‌های گذشته برخی استان‌های کشور از جمله یزد، شیراز، ساوه، کرمان، قزوین و... خبر از کمبود شیرخشک‌ داده‌اند. اما اینبار مشکل، کمبود شیرخشک‌های رژیمی و خاص نیست. بلکه مشکل کمبود شیرخشک‌های عادی یا رگولار است که به دلیل سازگاری با گوارش کودکان و زود هضم بودن آنها،تعداد زیادی از نوزادان و شیرخواران کشور از آنها استفاده می‌کنند. 
البته به گفته ثبت‌کنندگان پویش‌های مربوط به «کمبود و گرانی شیرخشک» در بخش فارس من خبرگزاری فارس، درصد کمبود شیرخشک‌های بالای یک سال بیشتر از شیرخشک‌های سایر سنین است. 
اما به گفته برخی از داروخانه‌داران این استان‌ها، در طی سال‌جاری، بیش از دو بار با کمبود برخی از برندهای شیرخشک‌ عادی در کشور مواجه شده‌اند. این مسأله باعث شده تا برخی از والدینی که دارای فرزند شیرخوار هستند، کفش آهنین به پا کرده و از این داروخانه به آن داروخانه به دنبال یک قوطی شیرخشک برای فرزندشان بگردند. اما در اکثر موارد با این پاسخ مواجه می‌شدند: «نَگَرد، نیست!» در حالیکه یک نوزاد برحسب وزن و سنی که دارد در هفته بین دو الی سه قوطی شیرخشک مصرف می‌کند.
البته معضل کمبود شامل تمام برندهای شیرخشک نشده و کم و بیش برخی از برندها در داروخانه‌ها موجود است. شیرخشک‌های نان، گیگوز و آپتامیل از جمله شیرخشک‌های کمیاب و در برخی مواقع نایاب اما پرمصرف است. جالب است که اینبار برخی از شیرخشک‌های رژیمی که مخصوص نوزادان نارس یا دارای مشکل گوارشی است در داروخانه‌ها موجود بوده و خانواده‌ها مشکل جدی در تأمین این اقلام غذایی ندارند. اما علت کمبود شیرخشک‌های عادی یا رگولار چیست؟
به گفته برخی از کارشناسان یکی از دلایل کمبود برخی از برندهای شیرخشک، «قاچاق» آن به کشورهای همسایه است. «مریم رامش» رئیس اداره فرآورده‌های طبیعی، سنتی، مکمل و شیرخشک دانشگاه علوم پزشکی کرمان، مدعی است که قیمت پایین شیرخشک در ایران نسبت به سایر کشورهای همسایه، موجب قاچاق شیرخشک به کشورهای مجاور می شود. 
همچنین از نظر برخی از کارشناسان یکی دیگر از علت‌های کمبود شیر خشک، می‌تواند کاهش تولید کارخانه‌های داخلی باشد که یکی از علت‌های این مسأله مشکل در تأمین مواد اولیه است. زیرا برخی از تولیدکنندگان برای تأمین مواد اولیه تولید شیرخشک با مشکلات ارزی دست و پنجه نرم می‌کنند و یکی از گزینه های رفع کمبود این فرآورده می‌تواند واردات آن باشد.
راه حل سازمان غذا و دارو: تولید یا واردات؟
قریب به یک ماه پیش سید حیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو در خصوص رفع مشکلات ارزی برای تأمین مواد اولیه شیرخشک عنوان کرد: «مشکل انتقال ارز برای واردات شیرخشک با همکاری بانک مرکزی در حال برطرف شدن است اما،در این شرایط فراخوان فوریتی برای تولید داخلی شیرخشک صادر کردیم تا تولیدکنندگان با تامین مواد اولیه اقدام به تهیه این محصول کنند.»
همچنین منوچهر دادگرنژاد در خصوص تامین شیرخشک‌ رگولار یا عادی ادعا کرد که در حال حاضر مشکلی از لحاظ تامین شیرخشک در کشور وجود ندارد و با توجه به تأمین این فرآورده از مسیر تولید داخل و واردات، به زودی نیاز بازار مرتفع خواهد شد. در حال حاضر تولیدکنندگان شیرخشک با تمام ظرفیت در حال تامین بازار هستند و تولیدات آنها روزانه در کشور توزیع می‌شود.
مدیر کل امور فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو در خصوص برنامه توزیع شیرخشک‌های تأمین شده گفت: برنامه توزیع شیرخشک مورد نیاز هر استان‌ بر اساس الگوی مصرف سال 1401 ، میزان موالید سال جاری و نیاز تعیین و به صورت ماهانه بازنگری می‌شود. هدف اصلی ما تأمین شیرخشک مورد نیاز کشور، روان شدن فرآیند توزیع و البته مقابله با قاچاق این فرآورده مهم غذایی است. تولیدات کارخانجات داخلی شیرخشک روزانه در کشور توزیع می‌شود و محموله‌های شیر خشک وارداتی به صورت فوریتی حمل و طی هفته‌های پیش رو وارد کشور خواهد شد.
برخی از داروخانه‌داران استان‌ها، وضعیت توزیع شیرخشک در شهریورماه گذشته را نسبت به ماه های پیشین ، بهتر ارزیابی کرده و گفته‌اند: «تعداد قابل توجهی از انواع شیرخشک ‌های «ببلاک»، «آپتامیل»، «نان» و «گیگوز» توزیع و تا حدودی در مشکل تأمین شیرخشک برطرف شده است. 
از آنجایی که جلوگیری از قاچاق شیرخشک یکی از اهداف سازمان غذا و دارو برای برطرف کردن مشکل کمبود این فرآورده غذایی است؛ آل بویه مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در خصوص روش جلوگیری از قاچاق این کالای حیاتی بیان کرد: از 20 مهرماه هر فردی که برای تهیه شیرخشک به داروخانه مراجعه می‌کند باید کد ملی نوزاد و تاریخ تولد او را بداند چون همه شیرخشک‌ها باید در سامانه تیتک ثبت شود تا از قاچاق این اقلام جلوگیری شود، این موضوع شامل شیرخشک‌های رگولار هم می‌شود.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/755017/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیرچشمی از چه سنی آغاز می‌شود؟

بی‌تحرکی دوران کودکی را جدی بگیریم

ثبت رکوردشکنی در نرخ تورم تولید کننده

با تنها مسجد روی آب ایران آشنا شوید+ عکس

دستگیری سارقان کابل‌های مخابراتی در لامرد

پسری که پدرش را به قتل رسانده بود در شیراز دستگیر شد

استاندار فارس: ظرفیت‌های گردشگری استان باید فعال شوند

تاثیر داروهای استنشاقی بر درمان آسم/ آموزش؛ گامی موثر در کنترل آسم

خاندوزی: رکورد ورود سرمایه خارجی شکسته شد

چرا قیمت مسکن در تهران گران‌تر از بعضی شهرهای بزرگ دنیاست؟

بهره برداری از طرح فیبر نوری استان قم با حضور رئیس جمهور

آیین واگذاری بیش از 7 هزار زمین و واحد مسکونی نهضت ملی با حضور رئیس جمهور

نماینده مجلس: با یک آیه و شعار که بانکداری اسلامی نمی‌شود

نماهنگ یاس بهشتی به 2 زبان فارسی و انگلیسی در شیراز رونمایی شد

هنرمندان فارس در انتخابات 21 اردیبهشت مشارکت حداکثری داشته باشند

1000 میلیارد ریال به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت

واکسن ها در نیم قرن گذشته جان چند نفر را نجات داده‌اند؟

جلوگیری از بروز یبوست با نوشیدن آب کافی

آخر هفته آرام در بازار سکه و طلا؛ دلار در کانال 61 هزار تومان تثبیت شد

نرخ بهره بین بانکی ثابت ماند

بانک مرکزی: نرخ تورم 38.8 درصد شد

46 کاروان از کردستان به عتبات عالیات اعزام شد

انتشار یک پدیده عجیب و مخرب در دریاچه مهارلو

تحویل حدود 12 هزار کلاس درس به دانش‌آموزان در مهر 1403

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با جانباز معزز حمید گلچی در قم

دیدار مدیرکل مراجعات و پاسخگویی ایثارگران  با تیم ایثار جانبازان قم

تداوم «دستاوردسازی» با آمار؛ آیا تراز تجاری ایران واقعا مثبت است؟

ارزیابی سفری مهم؛ ترمیم رابطه؟

علل اصلی ابتلا به کبد چرب

افزایش اندک قیمت مرغ

قیمت نفت صعودی شد

تخصیص 323 تن قیر رایگان به شهرداری‌های چایپاره

مطالبات بهمن و اسفند معلمان خرید خدمات پرداخت شد

مشاهده یک خرس قهوه‌ای و 2 توله‌اش در اقلید

جنایت باورنکردنی دختر 10 ساله همه را شوکه کرد

جزییات کاهش سن دریافت گواهینامه موتورسیکلت

ادای احترام رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مقام شامخ شهدا در گلزار امامزاده ابراهیم قم

تجلیل مدیرکل بنیاد کرمانشاه از خانواده شهید «کریمی»

دیدار نماینده تام ‌الاختیار بنیاد شهید و امور ایثارگران  با تیم ایثار جانبازان قم

جانبازان گرانقدر در صف اول ترویج فرهنگ متعالی ایثار و شهادت هستند

حدود 1000 میلیارد ریال به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید کنسولگری ایران

راز حذف رابرت مالی

سرمقاله مردم سالاری/ سفر مثبت گروسی و پیام ویژه احیای برجام

ماجرای تعلیق ارسال تسلیحات آمریکایی به اسرائیل

سردبیر بخارا: خارج از حوزه تمدنی ایران نمی‌توانم زندگی کنم

داروی وارفارین برای اولین بار در کشور تولید می شود

بهترین زمان خوردن تخم‌مرغ برای لاغر شدن

طلای جهانی دوباره اوج گرفت

وزارت جهاد کشاورزی: امسال واردات گندم نخواهیم داشت